Een dag, weekend of meerdere dagen samen zijn met vrienden en familie. Eten drinken en uiteindelijk met een zeer persoonlijk zelfgemaakt gedenkteken naar huis.
Een groot verlies verwerken doet ieder op zijn eigen wijze. Hoe je dit ook doet, uiteindelijk zal je verloren dierbare ergens een plek krijgen.
De tijd dat een gedenkteken hetzelfde was als een grafsteen of simpele urn ligt achter ons.
Voor welk gedenkteken je ook kiest, het gebruik van verschillende materialen, kleuren, vormen word meer regel dan uitzondering. Het gedenkteken laten verzorgen door een steenhouwer is een optie.
Zelf met nabestaanden een monument maken is een andere mogelijkheid. Dit geeft meer vrijheid en de gelegenheid intenser en constructiever bezig te zijn met je verwerking. Je emotie handen en voeten geven door aan de slag te gaan met diverse materialen en technieken.
Ieder maakt contact op eigen wijze met zijn of haar verdriet en kan dit op een creatieve manier omzetten in een tastbaar beeld.
Na het lezen van alle informatie vind je onder aan deze pagina een filmpje met een verslag van het vervaardigen van een gedenkteken.
meer informatie is ook te vinden op www.persoonlijkgedenkteken.nl
Grafmonument
|
Het grafmonument markeert gedurende lange tijd de plaats waar de overledene word herdacht.
Alvorens we aan de slag gaan moeten we een aantal zaken weten
- Moet het een staand of liggend monument worden?
- Welk materiaal gaat er gekozen worden
- Welke technieken gaan er gebruikt worden
- Hoe duurzaam moet het materiaal zijn
- Welke teksten gaan er gebruikt worden
- Wat zijn de geldende voorschriften op de begraafplaats
Urnament
|
Na de wettelijke termijn van één maand, waarin de as in het crematorium moet worden bewaard, kunt u zelf bepalen wat u met de as van uw dierbare wilt doen. U kunt de as verstrooien op een door u gewenste plek. De as kan worden begraven in een urngraf of worden bewaard in een sierurn. Als u besluit om een sierurn aan te schaffen zal deze in een urnenmuur worden geplaatst. Als u besluit om de as te begraven, dan kunt u op de laatste rustplaats een klein monumentje plaatsen.
Kindergedenkteken
|
Vroeger werden er voor kinderen gewone kleine grafstenen gemaakt. Tegenwoordig kiest men liever voor een persoonlijke uitstraling voor het gedenkteken van een overleden kind. Het is b.v. mogelijk om eigen materiaal (tekeningen, hand- of voetafdrukjes, foto’s enzovoort) te verwerken. Ook is het mogelijk om als ouders, broertjes en zusjes mee te werken aan het maken van het gedenkteken.
Andere Gedenktekens
|
Thuisgedenkteken
|
Binnen of buitenshuis, als plekje van herinnering zijn er vele mogelijkheden van klein tot groot
Bermgedenkteken
|
Een bermgedenkteken is een gedenkplaats langs de (vaak provinciale) weg voor een omgekomen verkeersslachtoffer. Bermmonumenten worden ingericht door nabestaanden en vrienden van het slachtoffer.
Materiaalkeuze
|
Brons
Uiterst duurzame metaalsamenstelling. Bij brons denken wij vaak aan robuuste beelden, maar het is juist uitermate geschikt om hele fijne open structuren mee te maken. Brons wordt gegoten in een mal.
Alle te bedenken steensoorten
Van speksteen tot marmer
Glas wordt met name gekozen omdat het licht doorlaat. Het kan gebruikt worden in een platte, doorzichtige vorm. Maar door glas te smelten kan het ook verschillende vormen, patronen en kleuren aannemen.
Keramiek
Wanneer keramiek gebruikt wordt voor een grafmonument gebruikt men weersbestendige klei. Deze wordt afgebakken en geglazuurd. Keramiek staat toe zeer diverse vormen en kleuren te maken. Een monument van keramiek heeft een zachte uitstraling.
Hout
Hout heeft een natuurlijke, warme en unieke uitstraling. De duurzame houtsoorten (bijvoorbeeld eiken) zijn geschikt als materiaal voor een gedenkteken. Onbewerkt hout zal in de loop van de tijd verweren en kan symbolisch passen bij het rouwproces.
Foto’s
Het verwerken van een foto is goed te combineren met de verschillende materialen. Een foto in glas kan gebrand worden of als folie bewerkt worden. In brons kan het in reliëf gegoten worden. Foto’s kunnen ook in kunststof verwerkt worden. Of keramisch verwerkt worden in een tegel (in verschillende vormen).
Mozaïek
Mozaïek is niet zozeer een materiaal, als wel een techniek. Het kan uit verschillende materialen samengesteld worden op verschillende ondergronden. Een mozaïek biedt de mogelijkheid met veel kleur en patronen te werken.
Locaties
|
Het monument kan worden vervaardigd op een zelf gekozen locatie of op onze basislocatie op de Veluwe. Mogelijkheden tot overnachting en eten etc
Op deze plek is op diverse plaatsen mogelijk om vuur te maken te wandelen en wild te observeren en
tot bezinning te komen op onze stilteplek.
Prijzen
|
Een gedenkmonument moet bij de persoon passen, eventueel met een passend gedicht en/of tekst. Elk monument heeft zijn eigen prijs. Een uniek en persoonlijk gedenkteken hoeft echter geen hogere kosten met zich mee te brengen dan een standaard gedenkteken.
Eten drinken en overnachten
|
Op onze locatie op de Veluwe is het mogelijk om te blijven overnachten in en om de boerderij in een kamer of met eigen tent camper of caravan.
Eten en drinken kan zelf of door ons worden verzorgd.
arrangementen
|
Op onze eigen lokatie op de Veluwe zijn diverse arrangementen mogelijk. Werken aan een gedenkteken eten en drinken overnachten en een wandeling in de schitterende omgeving. Afhankelijk van de materiaalkeuze kan het al v.a. €500 hieronder een voorbeeld van een basis arrangement
basis arrangement 2 dagen plus 1 overnachting in eigen tent en zelf koken begeleiding en materiaalkosten inbegrepen. Gebaseerd op deelname van 2 personen. Meerder personen prijs in overleg.
Andere arrangementen
Prijs op aanvraag
Werkwijze
|
Alvorens aan de slag te gaan maken we samen eerst een inventarisatie.
Dit doen we tijdens een huisbezoek en/of bezoek aan onze locatie of een zelf gekozen locatie.
Behalve het ontwerp en de uitvoering van het monument . bespreken we o.a
- Tijdsplanning
- materiaalkeuze
- de benodigde technische en artistieke hulp bij de uitvoering
- aanvraag van eventuele vergunningen
- de plaatsing van het gedenkteken
meer informatie vind je ook op
Bekijk hieronder een videoverslag: